Wat zijn ALT teksten en waarom kun je ze maar beter invullen? ALT teksten zijn de omschrijvingen van je afbeeldingen. Bij het scannen van je pagina, kijkt Google ook naar de afbeeldingen. Bevat jouw afbeelding het zoekwoord dat ook in de rest van de pagina terugkomt? Dan werkt dat positief voor de ranking. 

Wat is de functie van ALT teksten?

Wat is een ALT tekst in de oorspronkelijke betekenis? ALT teksten zijn officieel bedoeld voor het letterlijk omschrijven van je afbeeldingen. En dan met name ten behoeve van blinden en slecht-zienden. Deze tekst wordt aan hen voorgelezen als ze er met de muis overheen gaan. De ALT tekst wordt ook getoond als je plaatje om wat reden dan ook niet geladen kan worden. Maar verder is de ALT tekst alleen in de pagina broncode zichtbaar. En gewone bezoekers van je website zien de ALT tekst dus verder niet.

Wat zijn ALT teksten voor Google?

Bij het scannen van je pagina checkt Google een aantal dingen. Staat je zoekwoord in de URL, in de koptekst, in een sub-kop, in de eerste alinea en ook achter het plaatje, in de ALT tekst? Dan waardeert Google dat. Ook al is het lastig meetbaar te maken hoe belangrijk. Maar als je werkt met Yoast SEO, dan is dit toch ook een factor waarmee je een groen bolletje kunt scoren.

Is het veel werk om ALT teksten in te voeren?

Elk CMS is natuurlijk weer anders. Maar in de meeste content management systeem is het vrij makkelijk om ALT teksten toe te voegen. Als je met een nieuwe pagina of blog bezig bent, zoek je daar natuurlijk een plaatje bij. Vergeet trouwens niet om dat plaatje eerst ter hernoemen met jouw zoekwoord erin en je bedrijfsnaam. In mijn geval is dat voor deze pagina ‘wat-zijn-alt-teksten-blog-marketing-energy.jpg’. Als je het plaatje in bijvoorbeeld WordPress bij de Media upload, dan zie je een aantal velden eronder verschijnen. Waaronder die van ALT tekst. Ik vul daar in: ‘Wat zijn ALT teksten? ALT teksten zijn de omschrijvingen van je afbeeldingen en dragen bij aan on-page SEO. Vragen of hulp nodig? Bel 06-28650858.’

Wat zijn ALT teksten? ALT teksten zijn de omschrijvingen van je afbeeldingen en dragen bij aan on-page SEO. Vragen of hulp nodig? Bel 06-28650858.

ALT teksten achteraf allemaal toevoegen

Heb je in het verleden niet gewerkt met ALT teksten en wil je een inhaalslag maken? Check waar je ze aan je plaatjes kunt koppelen en pak ze stuk voor stuk aan. Als je in WordPress naar Media gaat, kun je de ALT teksten achter elkaar gemakkelijk invullen. Je gaat naar Media, klikt op het eerste plaatje. Dan kom je in een popupscherm en zie je dat eerste plaatje. En ook de velden, waaronder die van ALT teksten. Je kunt trouwens soms onder aan die velden zien aan welke pagina je dit plaatje gekoppeld hebt, Dat brengt je vast op het zoekwoord dat je moet toevoegen. Zet het zoekwoord aan het begin, vul het aan met je bedrijfsnaam of een commercieel tekstje.

Hulp nodig met ALT teksten?

Ik hoop dat ik je zo voldoende antwoord heb gegeven op de vraag “Wat zijn ALT teksten?“. Vergeet niet, het lijkt een hoop werk, maar het is echt de moeite waard voor je SEO inspanningen en rankings. Al is het maar om een extra groen vinkje of bolletje te scoren. Kom je er niet helemaal uit, bel gerust even. Dan help ik je snel verder. 06-28650858.

Kom ook SEO Bloggen met Plezier
Direct contact opnemen